Recensies 'Maak er maar wat moois van'

 

Tweede bundel (na 'Ik zou het niet kunnen', 2019) van de uitvaartbegeleidster en spreekster bij afscheid,
met tientallen korte verhalen en enkele gedichten, over haar contacten en gesprekken met mensen die zich
voorbereiden op een uitvaart van een naaste - vaak op de automatische piloot een dierbare genoemd, terwijl
dat niet per se zo hoeft te zijn. Mensen die rouwen, berustend of boos, soms worstelend met hun gevoelens
voor de overledene. En dan is er ook nog corona. De auteur doet haar werk bescheiden, met de nodige
distantie, om ruimte te geven, met een scherpe opmerkingsgave en met oog voor mogelijk eigen vooroordeel
of onvermogen. Zo schrijft ze ook. Dat maakt de stukjes sterk en invoelbaar. Humor hoort er ook bij. Zo hoort
zij opvallend vaak van nabestaanden dat ze nog tekens van de overledene krijgen. In dat kader schrijft ze
'tongue in cheek' de uitvaartcentra ervan te verdenken 'met opzet de peertjes niet strak in de fittingen te
draaien'. Een zinvol en troostend boek over leven, liefhebben en loslaten.

Biblion, recensent: Mirjam Scholte

--- 

"Als lezer bekruipt je het gevoel dat je bijna lijfelijk aanwezig bent bij de gesprekken die Brinkhuis voert met mensen in rouw. Alles staat op scherp. Ieder woord en ieder gebaar doet ertoe. Maar ook het woord dat nog net ingeslikt wordt heeft betekenis. Nooit is een verhaal dat verteld wordt het hele verhaal, en zeker niet het enige. Soms ligt er een ánder verhaal onder. Soms spreken verhalen elkaar op het eerste gehoor tegen.

Brinkhuis registreert en beschrijft het allemaal zonder oordeel. Ze wil recht doen aan alle rouwenden en zoekt naar openingen, verbinding en heling. Vaak slaagt ze daar in en dan proef je dankbaarheid en verwondering. Wanneer het niet of niet helemaal lukt, houdt ze haar eigen functioneren tegen het licht."

Nieuwwij

De hele recensie is te lezen op: https://www.nieuwwij.nl/opinie/recensie-maak-er-maar-wat-moois-van-van-annelies-brinkhuis/

--- 

"Dit is een menselijk boek vol herkenning want de verhalen zijn uit het leven gegrepen en door het soms moeizame leven getekend."

De Leesclub van Alles

De hele recensie is te lezen op: https://deleesclubvanalles.nl/recensie/maak-er-maar-wat-moois-van/

---

 

Recensies 'Ik zou het niet kunnen'

 

‘Open en ingetogen beschrijft de auteur in een tachtigtal treffende schetsen wat ze in en door dit werk meemaakt en opvalt, raakt en aanspreekt. Een fraaie kijk op de mens, die haar wordt geboden vanuit haar werk.’

Biblion

---

Kostbare miniatuurtjes geschreven met groot respect voor de mensen over wie het gaat en gevat in eenvoudige soms zoekende woorden die getuigen van een liefdevolle betrokkenheid.

ds Hans Hulst

---

In Ik zou het niet kunnen schrijft Brinkhuis in korte schetsen over haar praktijkervaringen als ritueelbegeleider. Over de man die voor euthanasie kiest, over de vrouw die – tot verrassing van haar zonen - de uitvaart van haar man tot in de puntjes heeft voorbereid, over kinderen die op kille wijze afscheid nemen van hun vader, omdat ze al decennia geen contact meer hadden. Brinkhuis schrijft ook over de aard van haar werk. ‘Zal het ooit wennen,’ vraagt ze zich af, ‘dit werk zo dichtbij de dood?’ De verhalen geven, alles bij elkaar, een mooi inzicht in haar werk.

Rob Bruntink, Vakblad Uitvaart

---

Dit boek is met zoveel gevoel voor de medemens geschreven, daar word je warm van en put je troost uit. Een boek dat je leest met een lach en een traan. Mijn complimenten aan Annelies, ik hoop dat ze nog veel meer ervaringen met ons wil delen en dat het niet bij één boek blijft.

Helma Nijenhuis op bol.com

---