Geestelijke verzorging

Als geestelijk verzorger zoek ik patiënten of bewoners op. Ik probeer te 'vertragen': even stilstaan bij het hier en nu, bij het zijn in het ziekenhuis, bij het wonen in een verzorgingshuis, bij het ziekzijn, bij het ouder worden, bij het menszijn. Gezien worden als mens. 

Ook ga ik in gesprek met mensen, waarbij er aandacht mag zijn voor liefde en leven, voor lijden en loslaten. Waarbij er ruimte mag zijn voor levensvragen, voor grote of kleine vragen rondom troost, geloof, hoop, schuld. Waarbij er zicht mag ontstaan op ethische vraagstukken of morele dilemma’s. In een moment van rust en ruimte.

Ik luister naar wat de ander bezighoudt en samen verkennen we, kijken we in alle rust eens rond. Samen gaan we op zoek naar wat er mist, naar wat er nodig is, naar wat er al wel is, maar nog niet zichtbaar. Samen gaan we op zoek naar veerkracht en hulpbronnen, naar rituelen misschien wel. Met aandacht voor de manier waarop mensen betekenis en doel zoeken in hun leven, met aandacht voor de manier waarop ze zich verbonden voelen met het hier en nu, met zichzelf, met anderen, met natuur en met het hogere of heilige. 

Regenboog

Bij een nieuwe weg hoort ook een nieuwe achtergrondfoto: op de homepage zie je de regenboog. Voor mij een beeld dat de kern laat zien van het werk van geestelijk verzorger. Werk dat zich immers ook afspeelt in dat stukje tussen hemel en aarde. Daar waar je geconfronteerd wordt met de dingen die je overkomen en waar je weinig invloed op hebt, maar wel mee moet dealen. Die als een donkere wolk boven je leven kunnen hangen en waarbij je soms de aansluiting met het aardse, met het leven even kwijt kunt zijn. In precies dat gebied, dat stukje niemandsland probeer je als geestelijk verzorgers van betekenis te zijn voor mensen.

Daar ligt mijn opdracht: verbinding maken tussen het aardse en het hogere, verbinding maken tussen dat wat je overkomt en je basis en bron. De kracht vinden in dat ene moment waarop je samen even stilstaat en voorzichtig om je heen kijkt, of misschien wel omhoog. Op zoek naar licht, hoop en vertrouwen.