Levensverhaal bij afscheid

Wanneer we dierbare mensen verliezen, koesteren we hun verhalen waardoor we hen dichtbij ons houden. Deze verhalen verbinden ons met elkaar, door de dood heen.

Te midden van verdriet en verwarring is het niet altijd makkelijk om de juiste woorden te vinden. Wanneer hulp gewenst is bij het schrijven van een levensverhaal of afscheidstekst kan ik daarin ondersteunen. Door het vinden van woorden die passen bij deze unieke mens. Woorden die het verdriet aanraken en voorbij de horizon kunnen reiken. Ik breng ze samen in een In Memoriam of een persoonlijke afscheidstekst. Om waardig afscheid te nemen, om liefdevol te gedenken.

 

Levensverhaal bij leven

Ook bij leven heeft het optekenen van een levensverhaal zin en betekenis. Het kan mensen helpen grip te krijgen op hun leven en geeft inhoud aan gebeurtenissen.

Wanneer het einde van het leven nabij is, door ouderdom of ziekte, kan het helend zijn om de balans op te maken en levenservaring en verworven inzicht door te geven. Zodat het verhaal voortleeft.

Een levensverhaal gaat niet alleen om feiten, om namen en jaartallen. Het gaat over zin en betekenis. Over hoop en verlangen, berusting en verdriet, geloof en vertrouwen. Over leven en liefde. Een mens ís zijn levensverhaal.